Begagnad elektronik – Hårdvaluta på marknaden!


Andra hands marknaden på laptop har sista åren ökat extremt mycket och mängder med stora företag erbjuder sig att köpa upp allt från begagnade mobiler till begagnade datorer. Men varför köper de upp gammalt skräp som någon har kasserat? Det finns många svar på den frågan och några av dem kommer vi presentera här för att våra läsare ska få bättre förståelse för hur systemet fungerar.

I alla århundraden har man återvunnit metaller och annat material av värde. Redan på medeltiden så sålde man trasiga svärd och yxor på skrot auktioner till smeder som sedan smälte ner dem och smidde nya prylar till Vikingarna.

Tack och lov har vi inte lika mycket svärd i samhället längre och andra marknader har istället tagit över, så som elektronik skrot från en begagnad ipad eller en telestation.

Många företag som idag köper upp elektronikskrot har precis samma tankesätt som vikingarna. Men istället för att återvinna metall från gamla släggor och svärd så har dagens företag tekniker som monterar isär produkterna och tar vara på delarna. Köper de upp ett gäng begagnade datorer så kommer det finnas mängder med delar i dessa som med enkelhet kan plockas ihop till fullt fungerande datorer och sen säljas till bra pengar direkt ut till kund igen.

Skrotföretag köper inte bara elektronikskrot för att komma över delar. Vissa gånger är det kanske farmors gamla pc från tidigt 90-tal som kommer in och att de betalar bra pengar för så gamla produkter är inte många som förstår. Redaktionen förstod inte heller så vi ringde en expert på en ledande koncern inom elektronikskrot och svaret var chockerande. I gamla datorer använde man ofta guld som metall i vissa delar av kretskorten. Med det sagt så förstår nog de flesta vad företagen är ute efter.

Det finns även företag som köper in begagnade datorer, restaurerar och säljer vidare. Att köpa sin gamingdator av ett sådant företag är inte bara en bra affär, det är bra för miljön också.