Byta taket? Välj rätt material!


Byta taket? Välj rätt material!

 

Som husägare kan man finna sig själv i en situation där man behöver renovera eller byta ut sitt tak. Det händer inte ofta, men någon gång under husets livstid kan man komma att behöva byta ut taket helt och hållet, eller bara renovera upp det till sin forna glans igen. Om man dock ska byta ut taket kan det vara svårt att veta vilket material man ska välja – det finns ju så himla många. En takrenovering brukar generellt sätt gå ut på att man använder samma material som tidigare, men även där kan man byta ut övertaket mot ett nytt material men behålla samma undertak. Om man har svårt att veta vilket material som passar bäst kan det vara bra att rådfråga en säljare alternativt en takläggare Stockholm.

 

Välj material efter budget

 

Olika material kostar olika mycket pengar och är olika lämpliga för ens hustyp. Vissa material är otroligt billiga men har sämre hållbarhet, medan andra är dyra men kräver minimalt underhåll. Att välja rätt kan vara svårt, men det viktigaste är att gå på stil, kostnad och hållbarhet, och försöka hitta ett alternativ som passar in i alla dessa faktorer.

 

Olika material har olika hållbarhet

 

Betongtak har en otrolig hållbarhet men kostar en del pengar, medan andra material kanske är superbilliga men kräver en del underhåll. Om man är på jakt efter ett material som inte kräver underhåll ska man absolut gå efter ett robust och tungt material, även om det kan kosta lite extra. Dock brukar inte tegel, betong eller dessa robusta material vara så dyra som man kan tro. Man kommer oftast undan med många olika material till ett riktigt bra pris, om man går till en pålitlig återförsäljare som dessutom kan ge bra tips och råd kring vilket tak man ska välja.