KL-trä – Marknadens bästa material


Ett material som du bör vända dig till vare sig du ska genomföra ett byggprojekt utomhus, inomhus eller på möbler är korslimmat trä, eller KL-trä som det också heter. Det har fördelar som exempelvis följande:

  • KL trä är det mest miljövänliga materialet och utseendet agerar även symbol för hållbara val och miljövänliga levnadsstandarder.
  • En annan bra sak med KL-trä är att det är starkt och stabilt. Det kan bära upp tunga vikter och bestå under mycket långa tidsperioder. Därför är KL-trä utmärkt för väggar och andra stora ytor som måste kunna hålla formen under många år.
  • KL-trä är också lätt i förhållande till sin storlek, vilket gör det till ett perfekt alternativ i större byggnadsprojekt. Det är nämligen lätt att frakta och lyfta under arbetet, men också i den färdiga produkten som bör väga så lite som möjligt.
  • Dessutom är KL-trä både ljud- temperatur och brandtåligt. Det kan alltså hjälpa till med att göra ett rum eller en byggnad tryggare och behagligare.

KL-trä eller limfog?

En limfogskiva kan vara otroligt behaglig och lätt att arbeta med både i professionella och hobbysammanhang. Dock anser många att KL trä är bättre då det består av massivträ rakt igenom och har många fler fördelaktiga egenskaper. Framför allt i större byggen, såsom på eller i hus, är KL-trä det bättre alternativet. Limfog ek är ett massivt material som fungerar till det mesta.

Limfog är tillverkat på så sätt att flera smala lameller blir hårt hoppressade vertikalt. KL-trä blir istället tillverkat på det sättet som namnet antyder – genom att det korslimmas. Tunna träskivor blir ihoplimmade på varandra och vartannat skikt är vridet. Det finns, precis som för limfog, många olika träslag som ger olika utseenden och fördelar. Några exempel är gran, furu och lärk eller tex limfog ask.

Så om du vill prova på KL-trä i ditt framtida byggprojekt, klicka då här. Köp ett av marknadens bästa material från en återförsäljare som specialiserar sig på det. Lycka till!