Renovera badrum – Fall och tätskikt


Badrummet har en mycket viktig funktion i varje hem och många familjer drömmer om att renovera det helt enligt sina egna önskemål. Det kan dock bli mycket dyrt att förverkliga denna dröm, bland annat för att badrummen måste ha helt vattentäta tätskikt annars kommer vattenskador uppstå. Att undvika eventuella vattenskador är alltid den högsta prioriteringen vid badrumsrenovering Stockholm, så se till att inte missa något område när tätskiktet ska på plats.

Om man är villig att läsa på om de olika stegen i arbetet och sedan vara mycket noggrann när man utför det, kan man renovera sitt badrum själv, även om man är relativt oerfaren.

Idag finns det mer information och inspiration än någonsin för badrumsdrömmar och hantverksprojekt på sociala medier och i vimlet på Google. Det är också fullt möjligt att utföra vissa steg själv, och överlåta till exempel elarbeten till elektriker och tätskikt till vana fackmän som jobbar med att renovera badrum bromma till vardags.

När ska man byta badrum?

Badrummet är ett av de mest använda rummen i huset, men det är också en av de mest utsatta ytorna i huset på grund av allt vatten det utsätts för.

Om ens badrum är slitet och utdaterat är det dags för en uppgradering. Har man ett gammalt badrum från 1990-talet eller tidigare ska man absolut ta sig en funderare på att byta ut det även om det ser fint ut. Förr i tiden använde man sig nämligen av ett tätskikt som kallades för ”Primer”. Det målades direkt på betongen men hade enbart en hållbarhet på 10-15år. Dagens tätskikt fungerar inte alls på samma sätt så när du väl gör det bra med dagens produkter, så kommer det hålla i minst 30år. Konsultera med en tapetserare södermalm om våtrumstapeten måste bytas om du blir osäker.

Vilket tätskikt ska man välja?

Ska man sätta dit tätskiktet själv så rekommenderar de flesta hantverkare en våtrumsfolie som är otroligt lätt att jobba med. Den kommer på mindre rullar och med hjälp av lim och roller applicerar man våtrumsfolien på all ytor som kan tänkas utsättas för vatten.

Om man vill ha det bästa möjliga tätskiktet så får man anlita en entreprenadfirma som är van vid att renovera Stockholm och har tillgång till mattsvetsar. En van hantverkare med rätt utrustning kan sätta dit ett tätskikt som är en tjockare plastmatta. Dessa plastmattor limmas fast mot betongen och alla fogar svetsas med ett specialverktyg. Mattorna är så pass starka att om man vill byta ut sitt kakel i framtiden så kan man hacka bort det gamla kaklet och sätta dit nytt utan att behöva byta tätskiktet bakom igen.

Se till att få rätt fall på golvet

Fallet på golvet är minst lika viktigt som tätskiktet och det går att fixa själv, men det är svårt. Om fallet blir åt fel håll kan man få vattensamlingar i badrummet som kan missfärga fogar och med tiden även börja mögla och lukta. Har man riktigt otur så kan även vattnet rinna ut via tröskeln till dörren – ut i intilliggande rum och orsaka vattenskador.

För att få till ett så bra fall som möjligt så använd flytspackel. Följ dessa steg för att få ett perfekt fall.

  1. Börja med att täta avlopp och alla andra hål som finns i golvnivå. Flytspackel är som vatten i konsistens, så om man missar ett litet hål i golvet så kommer allt spackel rinna ut genom hålet.
  2. Sätt en skumgummi ram runt avloppen det ska vara ett kraftigt fall vid. Det finns speciella ramar att köpa för ändamålet. Man kan också använda sig av en murarhink att ställa över avloppet, men se till att den tätar så i spacklet åker ner i avloppet.
  3. Häll ut spacklet över golvet och använd en vattenskrapa för att skapa det lätta fallet som ska sträcka sig från punkten längst bort i badrummet ända fram till avloppet. Tänk på att flytspackel torkar i en hiskelig fart så se till att vara redo med skrapan.
  4. För att få till fall från kanterna i badrummet som kan vara svåra att dra med vattenskrapan, så använd en större spackelspade. Med den kan man sedan raka av flytspackel som semi-torkat och få till fall från de svåråtkomliga ställena.
  5. Lyft bort hinken / riv bort skumgummit runt avloppet. Nu är det viktigt att inspektera avloppet så inget spackel hamnat där i. Visar det sig att minsta spackel har runnit ner i avloppet så ring en entreprenad firma som kan utföra en rörinspektion i avloppet så du vet om stambyte är lägligt eller om relining räcker.. Hoppar man över det så finns det stor risk att avloppet kommer bli förstört med tiden utav spacklet.
  6. Nu till en rolig uppgift – Slipa det branta fallet vid avloppet. Åk och hyr den största handhållna vinkelslipen med sliptrissa du kan hitta. 25cm trissor är perfekta för uppgiften och glöm inte köpa en skyddsmask och täta skyddsglasögon. Vi säger att det är duschdörrar som ska monteras i detta exempel. Rita ut på golvet var dörrarna ska vara och slipa fallet ända ner till avloppet. Se självklart till att stoppa ner en trasa i avloppet så inte byggdammet tar sig ner i avloppet.

Har man följt dessa steg så man nu ett perfekt fall i badrummet. Så dit med tätskiktet så kan vi hoppa till nästa steg, men lägg för allt i världen inte fiskbensparkett i badrummet även om det kan kännas modernt.

Är det kakel och klinkers som ska monteras i badrummet så börja alltid med golvet. Skär upp allt klinkers i rätt storlek och placera det på golvet utan att använda murbruk. Nu kan man enkelt se om man mätt rätt och har man det så är det bara börja sätta fast sin klinkers med murbruk.

När sätter klinkers är det viktigt att tänka på strecken i murbruket som blir av verktyget. De är inte bara till för att skapa bra klisteryta för att fästa klinkers, utan den viktigaste funktionen är att strecken/kanalerna ska leda bort vattnet till avloppet. Se därför till att kanalerna följer fallet till avloppet.

När man sätter kakel och klinkers är det viktigt att allt blir rakt. Använd ett klassiskt snörslå eller en bygglaser för att få ut raka linjer. Detta kommer hjälpa till enormt mycket måtten ska tas ut och plattorna ska på plats. Ett företag som arbetar med golvslipning eller fasadmålning stockholm kommer ofta in efter att badrummet är färdigt för att fixa till vardagsrum och andra rum.

Kaklet monteras på samma sätt som klinkers men man behöver inte tänka på att kanalerna ska vara riktade åt något speciellt håll som med klinkers på golvet.

Foga som ett proffs. I alla glipor mellan kaklet och klinkers ska det nu fogas. Välj en färg på fogen som passar och följ anvisningarna på paketet för att få till den rätta konsistensen. När det bara börja foga och använder man dessa tips så kommer resultatet bli utomordentligt bra;

  • Foga i sektioner så missar man inte någon fog.
  • Tvätta kakelplattorna direkt efter att fogen är fylld och var noggrann. Missar man fog på plattorna är det väldigt svårt att få dem renare vid ett senare tillfälle.
  • Har man ett vitt kakel så kan man utan problem mjukfoga alla hörn själv. Har man ett mörkt kakel/klinkers så anlita en målare Stockholm så får man det proffsigt utfört. Vitt kakel/klinker är väldigt förlåtande om man råkar få till en ojämn linje med mjukfog, medans på mörkt kakel/klinkers så syns det mycket tydligare om man gjort ett misstag eller två.

Nu borde allt vara på plats i badrummet och ska taket målas eller bytas ut så riskera inte att spilla färg på golv och väggar. Anlita ett måleri Stockholm så hjälper dem till att måla det sista i badrummet och det kommer med säkerhet inte vara rinningar i färgen när dem är klara. Tänk på att elpriserna ökar ständigt, vi hittade en bra artikel om hur du kan sänka dina elkostnader som vi gärna rekommenderar.